Skip to main content

Popular

Recent

На вниманието на Етажната собственост

Уважаеми управители, собственици и ползватели на ЕС,

Във връзка с необходимостта от ограничаване на  разпространението на Covid-19, Ви молим и се надяваме да проявите необходимата здравна култура и разбиране към ситуацията с цел защита живота и здравето на живущите и посетителите на сградата, при съобразяване с препоръките на Столична регионална здравна инспекция и при възможност от Ваша страна да предприемете следните действия:

– Извършване на ежедневно засилено дезинфекциране на общите части на сградата;

– Редовно проветряване на общите части на сградата;

Предоставяме на Вашето внимание Алгоритъм на дезинфекционните мероприятия в обекти с обществено предназначение в условията на епидемично разпространението на COVID – 19:

  1. Избор на дезинфектант:

1.1. Почистващите продукти, използвани в рутинните санитарно-хигиенни дейности трябва да бъдат заменени с дезинфектанти. 

1.3. Дезинфектантът, който ще се избере, трябва да е разрешен от Министерство на здравеопазването. Министерство на здравеопазването поддържа на страницата си в Интернет Регистър на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара. Регистърът се актуализира най- малко веднъж месечно.

1.4. В зависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите трябва да бъдат разрешени за Продуктов тип 2 „Дезинфектанти и алгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни“ и/или  Продуктов тип 3 „Ветеринарна хигиена“ и/или за Продуктов тип 4 „Област на употреба, свързана с храни и фуражи“. 

1.5. Необходимо е да се избере дезинфектант, ефективен по отношение на вируса. Не търсете изписването на името COVID-19 на етикета! Достатъчно е в областта на употреба на дезинфектанта, описана на етиката, да е вписано вирусоцидно действие или частично вирусоцидно (вируси с обвивка) действие. Препоръчително е да се избере дезинфектант, постигащ ефективност при по-кратко време на въздействие (до 15 минути). 

2. Установяване на критични точки и кратност на обработките

2.1. За всеки обект се определят критичните точки, които подлежат на дезинфекция.

Критични точки са всички повърхности, свързани с голям трафик на хора, както и често докосваните повърхности (подове, дръжки на врати, прозорци; ключове за осветление, бутони на асансьори, парапети; домофони и много други често докосвани с ръцете повърхности), като същите подлежат на ежедневна дезинфекция. 

БЛАГОДАРИМ ЗА РАЗБИРАНЕТО!

РЪКОВОДСТВОТО НА СО РАЙОН – „ОВЧА КУПЕЛ“